Borlänge-Domnarvet

Grundades söndag 22 maj 2022
Klubb 26290 - Distrikt 2330 - Charternummer Jubileumsskrift 25 år

Ursprungligen publicerad sommaren 2014

Borlänge-Domnarvet Rotaryklubb 25 år 2014:
Inte en klubb som alla andra

Möjligen ska medlemmarna i Borlänge-Domnarvet Rotaryklubb skicka en tacksamhetens tanke till utbrytarkungen Harry Houdini.
Varför undrar vän av ordning?
Svaret är att klubbens existens beror delvis på en utbrytning från Borlänges lite äldre klubbar, Borlänge samt Stora Tuna under nådens år 1988.
– Så var det. Borlängeklubben där jag var medlem började att bli för stor och vi var ett antal, som geografiskt bodde ganska nära varandra här ute i Ornäs och Kyna, som tyckte att vi kanske skulle bilda en egen klubb, minns klubbens charterpresident, Nils Westerlund.
Och så blev det.
Borlänge Domnarvet Rotaryklubb föddes formellt den 23 mars ett år senare, 1989, då klubbens förste sekreterare, Bengt Karlsson någon vecka in i april fick brev från presidenten för Rotary International, Philip H Lindsey om att Borlänge–Domnarvet upptagits i den stora Rotarygemenskapen.
Interims-styrelse tillsatt
Marschen mot bildandet av Borlänges tredje Rotaryklubb inleddes vid ett möte i april 1988. Mötet genomfördes på Götabankens kontor under ledning av dåvarande guvernör Birger Sandberg med deltagare från de två befintliga klubbarna. Resultatet av mötet blev att en kommitté tillsattes med uppdrag att bilda Borlänge-Domnarvet Rotaryklubb.
I interimsstyrelsen för den nya klubben ingick Nils Westerlund tillsammans med Ulf Magnusson, underhållschef på SSAB i Borlänge samt distriktsåklagaren Johnny Pettersson. De två sistnämnda medlemmar i Stora Tuna-klubben.
När klubben till slut bildades fanns 32 medlemmar med över förteckningen av chartermedlemmar.

Många ”hyss”
Två av de framträdande personerna under de första årens verksamhet var bröderna Göran och Kjell Danielsson. Ett brödrapar som också svarat för en hel del ”hyss” under tiden de varit ämbetsmän inom klubben. Eller vad sägs om det årsmöte då duon lyckades sjunga fram en ekonomisk redovisning.
– Tja, säger Göran och ler finurligt. Vi var väl kanske ute i senaste laget med den redovisningen och när vi inte riktigt hade kläm på alla siffrorna kom Kjell med den briljanta idén att vi skulle sjunga redovisningen så kanske den inte skulle nagelfaras så detaljerat.

Blek distriktsguvernör
Det var också under Görans presidentskap som han och dåvarande styrelsen lyckades att få distriktsguvernören att blekna i samband med hans årliga besök.
– Vi fick väl kanske inte helt godkänt för vår målsättning – minst fem skratt per möte, säger Göran och skrattar.
– Men, roligt det hade vi och ska ha i vår klubb. .
Den nya klubben hade initialt en låg medelålder, runt 40 år.
– Vilket naturligtvis innebar att många av oss hade barn i skolåldern samt var mitt uppe i yrkeskarriären, samtidigt som sammanhållningen inom klubben både var starkt och aktiv. Det var också med denna bakgrund som vi myntade ett begrepp som jag verkligen gillar ”positiv frånvaro”, berättar Nils Westerlund.
Med ”positiv frånvaro” menas att den som är frånvarande ändå har starka band till Rotary och arbetar på distans med att sprida Rotarys budskap och kännedom.
När vi pratar om klubbens historia poängterar trion i form av charterpresidenten och bröderna Danielsson orden ”enkelhet, trivsamt och glädje”.
– När klubben bildades hade vi möjligheten att själva forma hur vi ville att vårt klubbliv skulle te sig. Vi hade absolut inga ambitioner på att arbeta med gamla traditioner utan ville att vår klubb skulle präglas av glädje, trivsam atmosfär och enkelhet, säger Nils Westerlund.

Speciella händelser
Det går naturligtvis att skriva spaltmeter efter spaltmeter om vilka aktiviteter som klubben genomfört under 25 år. Författaren tar sig friheten att plocka ut några russin ur kakan:
1) Första mottagare av klubbens första Paul Harris Fellow blev Pricken Granit under verksamhetsåret 1994-1995. Den senaste mottagaren av PHF-utmärkelsen var Roland Bojfeldt under verksamhetsåret 2013-2014.

2) Den mest namnkunniga mottagaren av klubbens ungdomsstipendium så här långt är orienteraren Tove Alexandersson, som sopat hem det mesta inom sin sport med såväl VM-guld, vinnare av världscup för att nämna några bedrifter.

3) Den 13 september 1990 fick 21 medlemmar höra ett föredrag om rapphöns samt som utbytesstudenten Carin Moore från Kanada besökte klubben. Folke Drugge som höll hönsföredraget berättade att det finns åtta kända arter av rapphöns men bara två förekommer i Sverige.

Sammanställning: Stefan Bratt, ordf PR-kommittén 2013-2014    


Förteckning, chartermedlemmar:

Styrelsen:

President: Nils Westerlund
Sekreterare:
Bengt Karlsson
Kassör: Sören Söderberg
Ink president: Johnny Pettersson
Vice president: Lars Jansson
Klubbmästare: Göran Danielsson

Övriga medlemmar:
Folke Andersson                      Mats Nygårds
Hans Andersson                      Göran Nyvall
Roland Bojfeldt                       Leif Olsén
Roger Bydler                          Anders Olsson
Kjell Danielsson                      Thomas Pettersson
Folke Drugge                          Björn Rosenlind
Göran Edgren                         Per Rönnings
Kjell Holmberg                        Folke Sars
Martin Iversen                        Åke Stenberg
Kjell Johansson                       Bo Törnqvist
Åke Josefsson                         Paul Wikström
Per-Ulf Larsson                       Bo Ågren
Gunnar Lärka
Ulf Magnusson
Kurt Moszny
Stig Nygårdh

Medlemmar

Aktiva medlemmar 35
- Herrar 29
- Damer 6
Paul Harris Fellow 0
Gästande rotarianer 0
Hedersmedlemmar 0
Andra kontakter 0

Adress

xx
00000 xx
Sverige